035 691 67 88 | info@vernissage.nl

Fort Werk IV is een verdedigingswerk uit 1869 en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is bovendien een Rijksmonument.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie begint met een fort in Muiden en heeft 85 km liniebreed een veertigtal forten richting Noord Brabant. Naarden, bekend als mooie vestingstad, vond het in die tijd noodzakelijk dat er een vooruitgeschoven verdediging kwam.

Er zijn toen in de schil van Bussum vijf werken geplaatst: Werk I,II, III, IV en V. Fort Werk IV was het hoofdwerk en is nu geheel gerestaureerd. Er vinden veel recreatieve en educatieve evenementen plaats.

De oude artillerieloods is omgetoverd tot een atelier. Dit is de plek waar veel feestelijke arrangementen plaatsvinden alsook creatieve en culinaire cursussen, workshops en atelierlessen onder het motto: “Je kunt veel met weinig en meer dan je denkt”.

Het fort heeft twee kazematten; bomvrije en veilige ruimtes waar vroeger de manschappen overnachtten. De muren van de rechter kazematten zijn door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog doorgebroken.
Vernissage heeft er nu een mooie Kookstudio: “Fortreffelijk”.
De ruimte is bedoeld voor culinaire cursussen, wijnproeverijen, vergaderingen en er is een kookcafé voor kinderen met diabetes.

2fort

De Poterne is een lange gang in het fort. Deze gang is 36 meter lang en was bedoeld om o.a. ongezien en ongeschonden aan de andere kant van het fort te komen.
De Poterne is vandaag de dag een ruimte waar exposities gehouden worden, maar je kunt de ruimte ook gebruiken voor diners en andere evenementen.
Als je boven op de Poterne staat en richting Naarden kijkt, dan zijn de kerktorens van Naarden en Bussum te zien. In het schootveld waren Verboden Kringen. Daar was het toegestaan om huizen te bouwen, echter alleen huizen van hout.

3fort

Voor de Poterne was vroeger een openlucht theater. De mensen zaten toen op turfbalen.
Tegenwoordig vinden er weer openlucht evenementen plaats, zoals de opening van Bussum Cultureel en de uitvoering van het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel door theatergroep Nomade in samenwerking met theater Spant!

4fort

 

Nieuwsbrief aanmelden               

Vernissage

Vernissage is gevestigd in een uniek Fort. Fort Werk IV, uit 1868, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze prachtige omgeving geeft Vernissage creatieve- en culinaire arrangementen en feesten op maat voor particulieren en bedrijven. Vernissage is tevens trouwlocatie en bent u welkom voor diverse workshops en atelierlessen.

Contactgegevens

 info@vernissage.nl
 035-6916788
  Dr. A. Kuijperlaan 1A 1402 SB  BUSSUM 

Recencies

 • Edith en Bob

  Toplocatie met topbediening, heerlijk eten. Onze bruiloft is een onvergetelijke dag geworden, mede door deze elementen.
 • Sharon Boeijen

  Een unieke locatie met geweldige mensen. Top avond gehad met heerlijk eten. Geweldig!!! Een dikke kus van Kai.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Waarom Vernissage?

 • Stijlvol en ongedwongen

  Wij creëren een sfeer voor elk evenement, onder het motto informeel, ongedwongen en stijlvol!
 • Op maat

  Al onze evenementen worden op maat gemaakt. Dat wil zeggen dat wij de prijs per evenement berekenen, maar ook onze decoratie en ambiance aanpassen aan uw arrangement.
 • Unieke plek

  Het best bewaarde geheim van Bussum! Verborgen achter theater Spant, vindt u deze unieke locatie die zowel geschikt is voor binnen- en buitenevenementen.
 • Creatief en culinair

  U wordt geïnspireerd door de prachtige (rustige) omgeving. Uw culinaire hart en creatieve geest kunt u hier laten gaan in tal van workshops.
 • Persoonlijke benadering

  Vanaf het eerste contact alsook de uitvoering van het arrangement heeft steeds onze persoonlijke aandacht, zodat wij alles naar wens en op maat voor u kunnen organiseren.
 • 1